Team Netherlands

Jaarverslag april 2020 - april 2021

Na een mooie kwalificatie/selectie van 27 mbo-studenten die samen Team Netherlands vormden, ontstond medio mei al de eerste onzekerheid rondom het internationale evenement EuroSkills Graz in Oostenrijk. De selectie werd in april nog bekendgemaakt door bestuurslid Bert Beun en mkb-voorzitter Jacco Vonhof. Teamleden en hun experts gingen daarna vol goede moed de eerste voorbereidingen en bijeenkomsten in. Alles met het vizier op het neerzetten van een goede prestatie tijdens EuroSkills Graz.

Tegelijkertijd stelde WorldSkills Europe met de Oostenrijkse organisatie in Graz zich de vraag of het wel verantwoord was om het EuroSkills evenement door te laten gaan. Verschuiven naar januari 2021 werd in de algemene vergadering voor de zomer besloten. Om later nog eens de datum te verplaatsen naar september 2021.

De enorme onzekerheid en het uitstel van meer dan een jaar, waren voor het bestuur en directie van WorldSkills Netherlands zwaarwegende redenen om te moeten besluiten geen Team Netherlands naar EuroSkills uit te zenden. De teleurstelling was intern maar ook bij de teamleden en hun begeleiding groot en heel begrijpelijk.

Uiteindelijk is in februari een digitale show opgezet met de deelnemers van Team Netherlands in het middelpunt. Dit om hun prestaties en inzet alsnog te belonen. Een video van minister-president Mark Rutte en de persoonlijke boodschap van de minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven met de mededeling dat iedereen genomineerd werd voor de Berg Award, waren samen met het optreden van zangeres Maan mooie hoogtepunten tijdens deze show.

De organisatie van Team Netherlands heeft deze periode benut een analyse van de wedstrijdselectie te maken en een nieuw ambitieplan op te stellen hoe gewerkt kan worden aan een opzet om ook de komende jaren aangehaakt te blijven bij het kwalitatief toenemende internationale niveau en het behalen van meer excellente prestaties op internationale wedstrijden. Dit plan was aan het eind van het verslagjaar in concept.

In 2014 heb ik deelgenomen aan de Skills Heroes vakwedstrijd hotelreceptioniste en ben toen nationaal kampioen geworden. Vervolgens ben ik geselecteerd om deel te nemen aan de Europese kampioenschappen in Lille! Wat een geweldige ervaring was dat! Ik heb zoveel geleerd en nieuwe mensen mogen ontmoeten. Ik had dit voor geen goud willen missen! Gelukkig hoefde ik, na het behalen van mijn diploma, geen afscheid te nemen van Skills en ben ik sinds 2019 bij de organisatie betrokken als internationaal expert hotelreceptionist. Ik kan niet wachten om weer met een deelnemer aan de slag te gaan om hem/haar klaar te stomen voor WorldSkills Shanghai 2022!

Larissa van Wijk, internationaal expert Hotelreceptioniste

‘Deelnemers ontwikkelen zich tot echte ambassadeurs’

Bouwopleider ESPEQ is al jaren als partner betrokken bij de Skills Heroes vakwedstrijden. Algemeen directeur Suzanne den Dulk werkt 5,5 jaar voor ESPEQ en vertelt over de grote waarde van vakwedstrijden als promotie-instrument voor de bouw. “Tijdens de wedstrijden zie...

Nissan – partner van WorldSkills Netherlands

Het studiejaar 2020-2021 stond in het teken van Covid-19. Een jaar waarin alles anders verliep dan we voor mogelijk hebben kunnen houden. Voor WorldSkills Netherlands betekende dit bijvoorbeeld dat de vakwedstrijden niet door konden gaan. Dit heeft gevolgen gehad voor...

“Skills klinkt goed”

“Jongeren enthousiast maken voor het bloemistenvak, zodat ze later sneller die richting op gaan is waarom mijn bedrijf vakwedstrijden sponsort”, zegt Jeroen Blaauw directeur van Jodeco Glass uit Dinxperlo. “En natuurlijk als het kan dat er dan een mooie glasdecoratie...

‘Ons steentje bijdragen voor het bakkersvak’

“Eigenlijk zijn we via onze collega en Meester Boulanger Hiljo Hillebrand bij Skills terechtgekomen. Hij is jurylid en expert bij vakwedstrijden en begeleidt deelnemers naar WorldSkills”, zegt communicatie- en event manager Hilco Wagenaar van Royal Steensma, met...

Volgende hoofdstuk: Promotie en communicatie