Skills The Finals

Jaarverslag april 2020 - april 2021
Het succesvolle evenement in maart 2020, opgezet samen met penvoerder Friese Poort en partners in het WTC Expo Leeuwarden, was met een imposante prijsuitreiking met 2.500 aanwezigen nauwelijks afgerond, toen door Covid-19 daags na het evenement de eerste lockdown in Nederland een feit werd. De pandemie kreeg daarna ook vat op hoe Skills The Finals het jaar daarop georganiseerd zou moeten worden.

Eerst werden scenario’s voor de organisatie van Skills The Finals 2021 intern ontwikkeld en werd naar welzijn, veiligheid, logistiek en kostenkaders gekeken. Een decentrale opzet met finales in de maand maart verspreid over een 30-tal locaties dwars door heel Nederland bleek tijdens de lock-down verreweg de beste oplossing. Kleinschaliger en rekening houdend met de Covid-19 maatregelen. Drie interne organisatieteams werden gevormd en scholen reageerden positief op deze opzet. Per team werd met een 10-tal locaties en scholen contact opgenomen en zij startten daarna in co-creatie met de scholen de organisatie. Deze vorm van samenwerking leverde niet alleen interne synergie op, maar ook meer verbinding met en kennis over de organisatie- en communicatieteams op scholen.

Tegelijk werden draaiboeken voor de decentrale opzet gemaakt en ontwikkelde het team communicatie een geheel nieuwe communicatiecampagne, passend bij de nieuwe opzet. Ruim een maand voordat decentraal Skills The Finals zou plaatsvinden, werd de beslissing genomen om dit NK beroepen definitief te annuleren. Gelet op de toenemende druk op het onderwijs en de gezondheid/ welzijn van deelnemers, begeleiders, bezoekers en eigen medewerkers werd dit als een bijzonder ingrijpend maar wel het enige juiste besluit ervaren.

Vele uren en energie zijn in de organisatie van Skills The Finals gaan zitten. Zeker niet tevergeefs want de draaiboeken en scenario’s kunnen mogelijk in de toekomst worden gebruikt. Voor Skills The Finals werd aan het einde van het verslagjaar het vizier gericht op het uitvoeren van de bidprocedure voor het NK in 2022. Daarbij is de focus weer op een centrale evenementenlocatie met de ondersteuning van onderwijs en bedrijfspartners.

“Ik heb meerdere malen het event Skills The Finals bezocht. De eerste keer als deelnemer aan de wedstrijd grafisch vormgever, waar ik goud heb gewonnen! Hier ben ik zo enthousiast geraakt dat ik een jaar later achter de schermen heb meegeholpen en bij de laatste editie jurylid was. Skills The Finals is altijd een feestje om te mogen bezoeken. Het ademt vakmanschap en passie. Daarnaast is het prachtig om al dat jonge talent te zien, strijdend om de titel “beste vakman/vakvrouw in zijn/haar werkgebied. Je voelt de energie stromen! Ook de LOB Experience is een mooie toevoeging aan het evenement. Bezoekers kunnen zelf hun Skills uittesten. Voor jongeren is dit een geweldige kans om verschillende beroepen te ervaren en te kijken welke beroepen bij hen passen. Ik raad jongeren aan dit event te komen bezoeken en net zo geïnspireerd te raken van alles wat er te zien en beleven valt als ikzelf.”

Manon Sprenkeler, Oud deelneemster grafisch vormgever en jurylid en schrijver challenges.

“Ik ben al voor de derde keer jurylid bij de wedstrijd mode maatkleding. Zorgen dat meer jonge mensen enthousiast voor het vak worden, het vak zien en vooral dat ze andere jongeren zien die ook voor dit vak willen gaan, dat is eigenlijk mijn missie. Van al deze jongeren krijg je meer energie. Voor hen ligt er een goede toekomst in het verschiet, want kleine modeateliers zijn in opkomst. Sustainability wordt het. In een duurzaam wordende samenleving zorgen dat nieuwe generaties verantwoorde kleding maken, verkopen en kopen is de drijfveer die deze finalisten waar gaan maken.”  

Ineke de Jong, jurylid mode maatkleding, eigenaresse modeatelier in Apeldoorn.   

Volgende hoofdstuk: Team Netherlands en EuroSkills 2020