Bouwopleider ESPEQ is al jaren als partner betrokken bij de Skills Heroes vakwedstrijden. Algemeen directeur Suzanne den Dulk werkt 5,5 jaar voor ESPEQ en vertelt over de grote waarde van vakwedstrijden als promotie-instrument voor de bouw. “Tijdens de wedstrijden zie je jongeren op een serieuze manier met hun vak bezig zijn en met trots het vakmanschap uitdragen. Dit helpt ons om de beroepen in de bouwnijverheid op een positieve manier zichtbaar te maken. Dat kunnen de bouw- en schildersbranche ontzettend goed gebruiken.”

ESPEQ is een praktijkopleider en leidt timmermannen, metselaars, tegelzetters, schilders en houtbewerkers op. Daarbij werken zij samen met het Horizon College en ROC Kop van Noord-Holland als opleidingspartners. “Het ROC verzorgt de theorie van de opleiding, wij verzorgen het praktijkdeel,” aldus Suzanne. “Daarnaast zijn wij ook werkgever van onze studenten. Dat maakt het wel bijzonder. Wij leiden de bouwvakkers van de toekomst op.”

“Ons motto is: ‘hoe goed wil je worden?’ Wij hebben grote, best indrukwekkende werkplaatsen. In de werkplaatsen komen grote banieren te hangen van oud-winnaars van vakwedstrijden. Denk hierbij aan Robin Berkhout, die tweemaal nationaal kampioen timmeren werd en deelnam aan WorldSkills 2019 in Kazan. Dit is een manier om aan studenten en bezoekers te laten zien wat zij allemaal kunnen bereiken. Het versterkt de wouw-factor en helpt om studenten te motiveren het beste uit zichzelf te halen. Niet alleen in het wetenschappelijk onderwijs kun je excelleren, maar zeker ook in de bouw. Dat laten wij hier graag zien en daar investeren wij in.”

Suzanne vervolgt dat vakwedstrijden naast een vaktechnische bijdrage een grote rol spelen bij de ontwikkeling van de totale vakman. “Natuurlijk is het voor vakmensen van essentieel belang dat zij goed zijn met hun handen. Maar er komt meer bij kijken, zij moeten over werknemersvaardigheden beschikken. Deze elementen vind je terug in de wedstrijden. Deelnemers moeten enthousiast zijn, doorzettingsvermogen hebben en moeten problemen kunnen oplossen. Ze moeten extra trainen en leren presteren onder druk, want zij staan letterlijk in de spotlights. Je ziet de deelnemers hierdoor groeien en dat zij graag investeren om nog beter in hun vak te worden. Zij ontwikkelen zich tot complete vakmensen en trotse ambassadeurs voor hun vak.”

Het aantal jongeren in Noord-Holland, de regio van ESPEQ, neemt af. “Feit is dat het aantal vmbo-leerlingen in onze regio tot het jaar 2030 met 20 tot 25% daalt,” vertelt Suzanne. “Werving is dus ontzettend belangrijk. Ieder jaar moeten wij harder werken om hetzelfde aantal jongeren te enthousiasmeren voor de bouw. De sector heeft mensen nodig en die vraag zal niet minder worden. Wij hebben de afgelopen jaren trajecten ontwikkeld voor zijinstromers en statushouders en zetten nu ook in op kandidaten die een loopbaan switch naar de bouw willen maken. De grote vraag in de markt gaat ongetwijfeld leiden tot innovaties in de bouw. Maar ook tot grotere bereidheid van bedrijven om met volwassen aspirant vakmensen aan de slag te gaan.”

Het komende jaar is ESPEQ opnieuw gastheer van vakwedstrijden en gebruikt de organisatie dit moment ook om nieuwe vaklieden te werven. “Op wedstrijddagen organiseren wij meestal ook een open dag,” aldus Suzanne. “Dit is een mooie gelegenheid om een nieuwe groep ‘doeners met denkkracht’ te enthousiasmeren. Bezoekers komen direct in aanraking met de praktijk en wij lichten ons opleidingsconcept met de combinatie van leren en werken verder toe. Maar vertellen is niet genoeg. Daarom zetten wij jonge ambassadeurs in die het verhaal op inspirerende wijze kunnen overbrengen. Robin Berkhout is een van deze jongeren. Hij vertelt dan over zijn vak en ook over zijn deelname aan nationale en internationale vakwedstrijden. Dit doet hij natuurlijk in zijn Team Netherlands-outfit. Robin heeft op de open dag een heel ander gesprek met een potentiële leerling dan ik zou hebben. Om Robin dan te zien, die vol trots en enthousiasme vertelt over de manier van opleiden en wat je bij ESPEQ kunt doen, dat komt veel beter aan dan wanneer ik het vertel. Hij is een echte ambassadeur, niet alleen voor ons maar de hele branche.”