Skills Talents en Skills Heroes

Jaarverslag april 2022 - april 2023

Wederom een normale wedstrijdeditie organiseren, dat kon nu weer voor zowel Skills Talents als Skills Heroes. Beide projecten kregen tevens meer inschrijvingen dan ooit te verwerken.

Bij Skills Talents liep de teller uiteindelijk op tot 157 deelnemende vmbo-scholen. Een record. Door een andere regionale indeling kon meer aandacht besteed worden aan de begeleiding en professionalisering van de hostpartners. Zij waren mede verantwoordelijk voor de organisatie van de kwalificaties, de regionale prijsuitreikingen ervan en de begeleiding van regionale teams naar de finales. De organisatiedruk bij Skills Talents kwam hierdoor meer te liggen in januari en februari, waarbij tegelijkertijd gewerkt werd aan de voorbereiding van de landelijke finales.

 

De groei binnen Skills Heroes ontwikkelde zich ook positief. Maar als gevolg van meer deelnemers, het organiseren van meer meerdaagse kwalificaties en de daarbij sterk oplopende energie- en materiaalkosten, ontstonden enige uitdagingen voor zowel Skills Heroes als voor WSNL en de hostpartners. Skills Heroes bereikte uiteindelijk het hoge aantal van 1011 ingeschreven opleidingen. De 9 powered-by wedstrijden met de entreewedstrijden erbij kwamen boven op het reguliere wedstrijdaanbod en waren populair. Om deze positieve groei goed te begeleiden, is meer tijd aan begeleiding en ontwikkeling vrijgemaakt en ingezet.

Voor beide projecten werden 14 nieuwe tutorials voor de organisatie en het ontwikkelen en schrijven van wedstrijden gemaakt om hiermee scholen verder te faciliteren en te ontzorgen. Dit gebeurde naast de productie van reguliere toolkits en informatie- en inspiratiesessies. Kennisdeling kreeg tijdens regionale en landelijke skills-coördinatorenbijeenkomsten meer aandacht als ook tijdens werkgroepvergaderingen bij Skills Heroes, de mbo-sector groen en vmbo.

 

“Ik besefte hoe waardevol vakwedstrijden voor het mbo zijn, want ze versterken het unieke karakter van het mbo. De beroepscontext van het beroep komt zo niet alleen goed in beeld, maar ook andere skills die studenten tijdens wedstrijden moeten laten zien om de beste te mogen worden in hun vakgebied. Die combinatie is goud waard.”

Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad

Een andere opsteker was de toenemende interesse van bedrijven om supplier of partner van vakwedstrijden te worden. Vakwedstrijden als ‘talentpool’ om jonge vakmensen te zoeken, is voor bedrijven vanwege de arbeidsmarkttekorten een belangrijk instrument geworden. Ook was er een toename in aanvragen van bedrijven om zich op Skills The Finals te presenteren via een stand. Daarmee wilden bedrijven de beeldvorming van beroepen of van henzelf tijdiger bij de aankomende generaties vakmensen onder de aandacht brengen. Op deze wijze vormt het evenement zich tot een verder groeiend platform waarin een koppeling tot stand komt van bedrijfsleven, onderwijs en LOB en jongeren ondersteund worden bij hun loopbaanoriëntatie.

Alle studenten laten meedoen met vakwedstrijden

“Vakmanschap in brede zin is belangrijk voor Nederland, zodat onze economie kan doordraaien. Maar dit betekent wel dat we heel goed moeten zijn voor de belangrijkste beroepskolom die vakmensen opleidt! Jongeren kansen bieden goed beroepsonderwijs te volgen voor een mooie plek in de samenleving is hiervoor essentieel. Hopelijk dat dan mijn droom die ik heb over 20 jaar écht werkelijkheid is”, zegt een optimistische en vastberaden Jelmer Becker, voorzitter van de JOB MBO.

De mix in het vo: hart, hoofd én handen!

“Ongeacht op welke middelbare school je zit, leerlingen zouden in het onderwijs altijd een mix moeten kunnen krijgen tussen theorie en praktijk. Ik zou het mooi vinden als die mix zichtbaar is in de onderwijscurricula. Daar denken we samen met de overheid al over na.” Aan het woord is Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad.

Volgende hoofdstuk: Feiten en cijfers