Wedstrijdontwikkeling en beleid

Jaarverslag april 2022 - april 2023

Om de toegevoegde waarde en het gebruik van de talentontwikkelingsprogramma’s die met vakwedstrijden worden aangeboden nog verder onder de aandacht te brengen, ligt voor WSNL de focus op doorontwikkelen en verduidelijken van wat komt kijken bij het organiseren van wedstrijden en kwalificaties. Dit is inclusief het schrijven en beoordelen ervan. Daartoe werden extra tutorials ontwikkeld waarin dit werd uitgelegd aan scholen en docenten. Ook was er focus op de begeleiding van nieuwe masterclasses, formatief evalueren en de pilot van het keuzedeel ‘Excellent vakmanschap’. Drie scholen namen aan deze pilot deel. Voor het keuzedeel werden handleidingen en lesmaterialen geschreven.  

Het vernieuwen van wedstrijdopdrachten is een jaarlijks terugkerende activiteit. Het betekent nieuwe wedstrijdschrijvers werven en trainen, als ook met onderwijskundigen afstemmen en rondetafelgesprekken organiseren. Dat laatste gebeurde tijdens bijna alle kwalificaties weer fysiek. Hierbij wordt informatie over beroepsontwikkelingen bij relevante bedrijven en scholen opgehaald en de dialoog gevoerd wat de inhoud en het doel van een specifieke opdracht moet zijn, zodat deze passend is bij het Kwalificatiedossier en de beroepspraktijk. Extra werk waren de powered by wedstrijden. Hoewel deze wedstrijden als initiatief, ontwikkeling en uitvoering bij de scholen lagen, bleek er toch een grotere behoefte te ontstaan voor onderwijskundige ondersteuning. Deze ondersteuning werd door WSNL vervolgens ook aangeboden.   

Accountmanagement heeft in het verslagjaar door een aantrekkende economie significant meer kunnen bereiken. Met bestaande partners werden gesprekken gevoerd om de afspraken te hernieuwen of te continueren. Ook was er meer interesse vanuit het bedrijfsleven richting WSNL. De arbeidsmarkttekorten en wens tot deelname aan het opwaarderen van het imago van beroepen  waren belangrijke drijfveren voor bedrijven en andere organisaties om partner te willen worden. Dit kreeg z’n beslag tijdens Skills The Finals met veel meer bedrijfsactiviteiten op het evenement.

Qua beleid en strategie stond toetsing van het koersdocument ‘2024 en verder’ op het programma. Een ‘rondje langs de velden’ bij besturen leverde veel positieve reacties op: vakwedstrijden laten de scholen niet meer los. Begeleiden, trainen, faciliteren en ondersteunen is voor hen essentieel maar het moet wel gekoppeld zijn aan vakwedstrijden. 2022 betekende ook met elkaar stilstaan bij 20 jaren talentontwikkeling. Daarnaast leverde WSNL de gebruikelijke verantwoordingsrapportages en nieuwe activiteitenplannen op aan OCW.  

De mix in het vo: hart, hoofd én handen!

“Ongeacht op welke middelbare school je zit, leerlingen zouden in het onderwijs altijd een mix moeten kunnen krijgen tussen theorie en praktijk. Ik zou het mooi vinden als die mix zichtbaar is in de onderwijscurricula. Daar denken we samen met de overheid al over na.” Aan het woord is Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad.

Volgende hoofdstuk: Skills The Finals