Vooruitblik

Jaarverslag april 2022 - april 2023

Vakmanschap en beroepsonderwijs zitten duidelijk in de lift. Maatschappelijk gezien is er meer waardering voor gekomen en deelnemers voelen dit. Zeker als ze aan vakwedstrijden deelgenomen hebben en op een podium staan. Maar we zijn er nog niet, zolang er over theoretisch en praktisch of hoog en laag opgeleid gesproken wordt.

Dit zorgt er mede voor dat we onverminderd blijven staan voor en de ambitie hebben om een attractief, modulair talentontwikkelingsprogramma met vakwedstrijden te ontwikkelen die van vmbo tot en met havo en mbo(plus) reiken en op termijn alle onderwijsniveaus zullen ondersteunen. Waar we de koppeling met loopbaanoriëntatie, beroepspraktijk en een leven lang ontwikkelen maken. Waar steeds aandacht is voor vakinnovatie, duurzaamheid, training, begeleiding en persoonlijke groei. En waar we deelnemers, scholen, docenten en begeleiders met aanvullende diensten voor vakwedstrijden ontzorgen en faciliteren. Hen zo ondersteunen zodat er meer jonge gekwalificeerde vakmensen komen, want die heeft Nederland zo broodnodig.

Vakwedstrijden verworden van instrument tot katalysator die een beweging op gang brengt en ‘skills’ gedreven is. Skills in de zin van passie voor en verbetering van vakvaardigheden en vaardigheden voor persoonlijke vorming en ontwikkeling. Maar voordat dit zo ver is, zijn twee belangrijke voorwaarden in te vullen om de toekomst te borgen.

In het belang van beroepsonderwijs en bedrijfsleven is als eerste voorwaarde de continuering van de financieringsstromen via het ministerie van OCW essentieel. Daarom dat WSNL tijdig gestart is met gesprekken over de opvolging van de huidige, per 1 april 2024 aflopende subsidieregeling. De tweede voorwaarde is, zorgen dat scholen, koepelorganisaties en bedrijven als partner aan WSNL verbonden blijven. Liefst dat nog meer scholen en bedrijven willen meedoen, zodat daarmee meer balans in de organisatie van vakwedstrijden gebracht kan worden. Alleen wanneer dit allemaal op z’n plaats komt en vakwedstrijden een structurele positie in het bestel krijgen, kan WSNL zich blijven inzetten om de waardering voor beroepsonderwijs en vakmanschap verder te vergroten en te behouden.  

Wie hier uiteindelijk het meest en direct van profiteren zijn de toekomstige deelnemers. Ook docenten, praktijkleermeesters in scholen en bedrijven plukken daar de vruchten van. Talent, passie, professionalisering en vakmanschap is waar iedereen voor gaat en wat met vakwedstrijden komt bovendrijven. Dit mag dan weer een inspiratie zijn voor jongeren om te kiezen voor het beroepsonderwijs en op zijn of haar eigen niveau te presteren. Met recht wil WSNL zich zo verder inzetten voor een meer ‘vakbekwaam en vakbeminnend Nederland’. Daar blijven we ons met bijzonder veel plezier voor inzetten, samen met u!

Lees de interviews

Teruglezen?