Door coaching skills ontwikkelen

Hoe jezelf kunt groeien doordat jouw studenten groeien omdat ze met vakwedstrijden meedoen. Dat is het verhaal van Hans Neefjes, instructeur bij ESPEQ, het opleidingsbedrijf in de bouw dat met 450 BBL-leerlingen verbonden is aan het Horizon College. Maar er zit veel meer achter succes hebben met 1x zilver en 3x goud bij bouwtimmeren tijdens de nationale finales.

“De eerste keer dat ik met een kandidaat naar de WorldSkills ging was in Kazan wist ik niet wat ons overkwam en waar we aan begonnen waren. Hoe serieus en professioneel daar de deelnemers en begeleiders bezig waren en met welk hoog niveau, dat was ongekend. Naast dat het ook nog eens een overweldigend event en ervaring was!”, zegt Hans Neefjes en het respect klinkt in zijn woorden.

Hans vervolgt zijn betoog. “Met Robin Berkhout (bouwtimmeren in Kazan 2019) heb ik daarna het hele proces en onze voorbereiding geanalyseerd hoe we beter en gericht toekomstige kandidaten nationaal en internationaal zouden kunnen trainen. Dan doel ik bijvoorbeeld op structuur, werkvolgorde en handelingen toepassen, maar ook over coaching. Want dat deed ik toen nog niet. Letten op ontwikkeling van de persoonlijkheid van de kandidaat, bewust worden van wie iemand is, waar hij of zij staat, hoe je werkschema’s maakt en timemanagement doet.”

Dit motiveerde Hans zo dat een cursus intervisie en coaching ging volgen om zijn kandidaten beter bewust te maken van hun plus- en minpunten en hoe ze zelfreflectie kunnen toepassen. “Zo ontwikkelde ik mijzelf ook en dat houd je scherp. Door de vakwedstrijden ben ik als instructeur weer meer de boeken in gedoken. Tegelijk omdat je vakinhoudelijk meer wilt en bij wilt blijven. Dit is iets wat ik elke docent zou willen aanraden”.

“Bij ons opleidingsbedrijf hebben we nu het trainen bij leerlingen in hun BBL-onderwijsdag verweven als ze aan vakwedstrijden willen meedoen, is er een speciale skills trainingsruimte ingericht en gebruiken we onderdelen van het keuzedeel persoonlijk profileren. Dit betekent voor leerlingen wel 4 uur extra per week die ze ook qua onderwijs in hun vrije tijd nog eens moeten inhalen. Dat doe ik nu ook bij Yvanka de Reus (vakkampioen bouwtimmeren 2022) die opgaat voor een internationale wedstrijd in Duitsland.”

Zijn aanpak werkt door in opleidingen bij het Horizon College zegt Hans. “Het motiveerde mij bij ESPEQ, maar het succes straalt ook af op het Horizon waar ze heel blij mee zijn met de resultaten. Het is tevens promotie voor hen en voor het beroep bouwtimmeren. Plus dat docenten van opleidingen mij bevragen hoe ik te werk ga bij vakwedstrijden om talenten van jongeren te ontwikkelen.”

Zittend in zijn kantoor geeft de praktijkinstructeur tenslotte aan hoe voldaan en trots hij hier op is. “Het is echt fantastisch en leuk om te doen. Het kost mij veel vrije tijd en ik stop er ook veel energie in. Maar om van je hobby je werk te maken, dat is toch prachtig!”, zo besluit Hans Neefjes dit gesprek.

Wim Blankvoort

Wim Blankvoort

“Motiveren is het moeilijkste, het begeleiden gaat vanzelf wat ze kiezen al voor het vak. En de wedstrijden zijn vergelijkbaar met de...

‘Out-of-the-box’ met skills.

‘Out-of-the-box’ met skills.

“Successen behalen betekent op je snuit gaan, met regelmaat! Daarmee leer je incasseren en jezelf ontwikkelen. Met dit leerproces ben...