Op de vensterbank in de woonkamer staan laswerkstukken. Op de televisiekast staan de prijzen die Bart Willems ooit won, waaronder nationale en internationale medailles en certificaten van WorldSkills. Hier in huize Willems in het Brabantse Mill leven trotse mensen maar die wel nuchter en gewoon in het leven staan. Een gesprek met Roland en Petra Willems over hun zoon Bart, Skills supporten en Bart’s route naar z’n Europees kampioenschap lassen.

“Het spreekt vanzelf dat we Bart zijn gaan supporten,” zegt Roland direct. “Vanaf het begin al. We waren verrast dat hij voor zoiets in aanmerking kwam. Dan ziet een leraar iets in je en ga je als ouders natuurlijk kijken”. Terwijl hij dat zegt, denken Petra en Bart na wanneer de eerste keer was: “2019? Nee, begin 2020 was het dat we bij de kwalificaties op het Deltion College in Zwolle waren. Daar is het begonnen”, vult Petra aan. ”Wij waren ook heel nieuwsgierig wat Skills nu was, want we kenden het nog niet. Mochten we gaan kijken was eerst de vraag: we zijn gewoon gaan kijken!”

Dikke vette krenten
Bart’s ouders zagen daar hoe het vak lassen werd uitgeoefend en keken achter de schermen bij de scholen wat zich daar afspeelde. Roland gaat verder. “Je zag de competitiviteit, maar ook de onderlinge ijver en hoe ze over het vak praatten. Dat was hartstikke mooi om te zien. Bart werd een ervaring rijker. Alles wat je leert neem je mee voor de rest van je carrière zeiden we.”

Zo kwamen Roland en Petra in contact met de begeleiders van de wedstrijd (redactie: Wim van de Merwe en Richard Roolvink). “Er was gelijk een klik tussen hen en Bart”, zegt Petra. “Maar dat hadden ze met iedereen!”, roept Bart. Waarop Petra reageert, dat “ze wel gelijk de passie en gedrevenheid die deelnemers hebben herkenden. Zoals dat Bart zich goed voorbereid had en op internet filmpjes had bekeken. Verder zag je van de wedstrijd niet veel, maar dat is lassen!”

Gaandeweg stimuleerden Bart’s ouders om meer te doen naarmate hij verder kwam. “Je moet je kansen grijpen en het mooie is dat Bart er steeds enthousiaster voor werd en groeide tot wat hij uiteindelijk gepresteerd heeft”, zegt Roland met een brok in zijn keel. “Ja”, lacht Petra, “er komt gelijk weer een ‘smile’ bij mij. Ik hoop altijd dat iedere ouder trots is op z’n kind. Dit zijn toch de dikke vette krenten uit de pap en super leuk als je ziet dat je zoon eerste wordt. Supertrots!”

Gezonde spanning
Roland en Petra staan met twee voeten op de grond, maar hebben wel alle wedstrijden van Bart behalve één kwalificatie vanwege Covid-19 meegemaakt. Ze zijn hem ook achterna gereisd naar EuroSkills en WorldSkills. Petra: “Toen zagen en hadden we ook de spanning, de gezonde spanning dat wel, van hoe loopt dat af.” “Het is wel keimooi om de voorrondes, de organisatie, de grote events, prijsuitreikingen en al die vakgebieden te zien en mee te maken. Ik vond dat prachtig. Zo zag je dat de deelnemers ook onderling veel van elkaar leren”, aldus Roland.

Beiden vinden het jammer, maar snappen aan de andere kant (redactie: veiligheid) ook dat de laswedstrijden nooit bij het grote event kunnen zijn. Ze keken echter hun ogen uit toen Bart in Amerika bij Lincoln (redactie: lasapparatuurleverancier) aan de WorldSkills meedeed. Roland: “Hoewel ze in ‘hokken’ zitten, krijg je van de wedstrijd wel iets mee. En bij Lincoln in Cleveland kregen we nog een rondleiding en mochten we zelf nog lassen. Geweldig!” “Ja, wij konden dat toen doen en combineerden dat met onze vakantie. Maar ook in Polen (redactie: EuroSkills) was het superleuk”, zegt Petra.

Door de jaren kregen Bart’s ouders een band met de experts van Bart. “Zo zagen we hoe zij onze zoon  stimuleerden door te gaan met oefenen. Dat was een proces op zich.”, zegt Roland. Zo richtte Bart bij z’n leerbedrijf eerst een container en daarna thuis de kelder in. Dat werden zijn trainingsruimtes. Daardoor werd de drempel nog lager om te blijven oefenen. Petra: “Ja, toen hoefden wij niets meer te doen, omdat hij zo gedreven was een medaille bij de EuroSkills te halen”. “Voor Amerika had Bart nog te weinig tijd gehad om te oefenen. Maar hij haalde daar tegen de verwachting in wel een medal for excellence, zagen dat Wim ‘uit z’n dak’ ging en dat maakte het voor ons nog emotioneler. Dan merk je hoe bijzonder dit is”, zegt Roland die van enthousiasme nog weer met z’n handen op tafel slaat om het te bevestigen.

Van fouten leren
Daar werd de basis gelegd voor z’n drive meer te oefenen en latere succes van Bart. “Omdat hij van fouten leerde. Als ouders zagen we z’n teleurstellingen wanneer iets niet goed ging. We bemoeiden ons daar niet mee, want dat was voor Wim en Richard om op te pakken. “Wij zeiden dan niets, ook omdat we daar geen verstand van hadden. We hadden het meer over ‘koetjes en kalfjes’ en hielden ons op afstand”, zegt Petra.

Wat Bart’s ouders hem wel steeds op het hart drukten, was om toch van alles te genieten. Voor henzelf was EuroSkills een andere beleving. Petra: “Omdat ze nu als team gingen en daar meer vakken waren. Je ontmoette andere ouders en leerkrachten van school met wie je in gesprek raakte hoe het zo ging met hun kandidaten. Ook heel leuk omdat we allemaal in oranje waren”. “Het was een echt Nederlands gebeuren waar iedereen elkaar steunde en voor elkaar klapte ongeacht wat het resultaat wordt. Heel bijzonder”, zegt Roland. Als tenslotte gevraagd wordt wat het supporten Roland en Petra allemaal opgeleverd heeft, zeggen ze in koor: “Fantastische ervaringen en super trotse ouders!”

Europees kampioen, dat wordt niet iedereen. Bart Willems wel, in lassen op EuroSkills 2023 in Gdansk. Ooit deed hij bewust een stapje terug op het vmbo, van TL naar KB (Kaderberoeps) om ‘iets’ met techniek te doen. “Dat werd uiteindelijk PIE (redactie: Produceren, Installeren en Energie). Daarna koos ik de Vakopleiding Techniek Cuijk (ROC Nijmegen) en deed ik de bbl-route bij een leerbedrijf hier in Mill. Lassen werd het, toen nog niet vermoedend wat allemaal op mijn pad zou komen en hoe ik als vakman en als mens zou groeien.”

Bescheidenheid siert de mens en in dit geval loopt Bart er niet mee te koop. Maar je eigen Instagram kanaal over laswerk beginnen (redactie: ruim 60.000 volgers) en ook nog ‘voor de hobby’ naast je werk een eigen bedrijf starten is niet mis. “Tsja, ik heb zoveel mogen meemaken: in Amerika en Polen geweest, interviews onder meer op televisie en radio gegeven, verschillende mensen ontmoet waaronder premier Mark Rutte, de Koning en Koningin en medelassers over de hele wereld. Fantastisch dit meegemaakt te hebben!”

En dat klopt, maar niet vergeten mag worden, dat hij vanaf 2020 driemaal aan Skills Heroes vakwedstrijden meedeed. Doorzetten met als resultaat: tweemaal nationaal kampioen, eenmaal medal for excellence, elfde op WorldSkills 2022, tweemaal de Best of Excellence Award, eenmaal best of nation en Europees kampioen lassen 2023. “Niet alleen in het vak, maar ook als persoon heb ik heel veel geleerd”, glimlacht Bart. “Met dank aan mijn vaste begeleiders Wim van de Merwe en Richard Roolvink die mij getraind en begeleid hebben tot de vakman die ik nu ben, en mijn leerbedrijf die mij de trainingsplek, de materialen en de tijd ter beschikking stelden.”

Bart Willems (22), Europees kampioen lassen 2023.