Wat kan iemand die met WorldSkills meedoet van een oud Olympisch en wereldkampioen leren, is de vraag. In dit geval Bart Brentjens die in 1996 in Atlanta goud won bij het mountainbiken en z’n dochter Ginger, nationaal kampioen patisserie 2024 opgaand naar het WK voor beroepen in Lyon. Een gesprek met Ginger’s ouders Bart en Petra over parallellen met topsport, wijze raad, supporter zijn, en vooral als ouders trots op en achter hun dochter, haar talent en keuzes staan.  

“Eerlijk gezegd wist ik niet zo goed waar Ginger aan meedeed. Wat was nou Skills? Nou ja, succes zei ik nog. Met een soort ‘gekanteld gebakje’ won ze op school. Toch maar eens onderzoeken wat Skills is! Bij de finales in de Brabanthallen stond ik te kijken hoe groot, mooi en leuk dat evenement was”, zegt Petra met iets verwonderde toon. “Ja, en ik wist het pas toen ze die finale gewonnen had!”, vult Bart lachend aan. Petra: “Maar jij was toen in Zuid-Afrika!”

Een andere wereld
“Supergroot is het hier zei ik toen ik Bart aan de lijn had. Overal liepen jongens en meiden met kisten en bloemstukken, timmermannen en metselaars, echt een andere wereld!” Petra hoorde daar van Ginger’s ambities, dat het voor haar heel belangrijk was: wat zou het zijn als ik win en naar WorldSkills mag?

Toen Ginger het podium opkwam en ook nog eerste werd, was Petra heel blij en trots. En Ginger appte daar gelijk haar vader. “Ik werd daarna thuis tijdens het wandelen met de hond door iedereen aangesproken dat Ginger Skills gewonnen had, zelfs mensen die ik niet kende! Nou, dat zal wel iets betekenen en ben ik gaan googlen. Ik zag dat het wel iets speciaals is”, roept Bart.

Intussen wordt de keuken van huize Brentjens te klein voor Ginger hoewel het meeste toch op school wordt getraind. Dan gaat Petra soms mee, zoals in de meivakantie. “Als er geen leraren zijn mag ze in de praktijkruimte niet alleen zijn, dus ga ik mee en kijk ik -terwijl ik werk- honderduit wat mijn dochter doet. Normaal zie je niet waar ze mee bezig is en nu wel. Dat is heel leuk en ik mag ook proeven!”

Één kans: Niets ‘skippen’
Op de vraag of Bart nog tips heeft hoe je je op een mondiaal event kunt voorbereiden zegt hij: “Daar hadden we het laatst nog over. Onbewust gebeurde en gebeurt dat als proces al zoals doorzetten en doelen willen bereiken. Het competitieve en winnen zit in haar genen. En ze heeft maar éen kans, één discipline en één wedstrijd, net zoals dat je maar één of twéé kansen hebt om Olympisch kampioen te worden. Dan mag je geen fouten maken, moet je alles opzij zetten en ervoor gaan.”

Doorvragend waar je op moet letten in vergelijking met topsport gaat Bart verder: “Alle details moeten kloppen en alles wat bijdraagt aan een betere prestatie moet je verfijnen. Zeker als je een korte voorbereiding hebt moet je keuzes maken, niets ‘skippen’ en de juiste mensen om je heen hebben.” Ginger, die bij het gesprek zit, reageert: “Ja, als trainingen niet goed verlopen ga ik met mijn ouders zeker niet mee naar de Olympische Spelen in Parijs (redactie: Bart heeft vier renners van zijn mountainbiketeam op de Spelen)”.  Waarop Bart zegt, dat ze “door deze kans veel contacten en kennis opdoet en een breed netwerk krijgt, dat zijn interessante dingen die heel leuk zijn.”

“Maar ook zien hoe ze in haar vel steekt”, zegt Petra. “Rust pakken is heel belangrijk, want dat heb je nodig om je focus te houden. Ze moet wel Ginger blijven en rust is ook training weet ik uit ervaring met Bart en andere topsporters. Er zijn hoogte-, maar ook dieptepunten die je moet incasseren. Zulke tips en gesprekken voer ik met haar. Aan de andere kant overlegt en communiceert ze, is ze al heel zelfstandig en is het haar proces. En dat doet ze goed.” Je voelt de trots in haar stem, terwijl Bart nog knikkend beaamt over hun ‘beschermersrol’ als ouders zegt hij: “Je leert meer van verliezen dan van winnen, daar word je niet slechter van!”

Parallellen
Bart en Petra zetten graag hun grote, uitgebreide netwerk in voor Ginger’s voorbereiding aan WorldSkills. “We kunnen altijd wel sponsors voor haar materialen vinden”, zegt Bart. Hij ziet tevens veel overeenkomsten tussen zijn Team NL en Team Netherlands van Ginger. “Eigenlijk is het precies hetzelfde in alles, alleen NOC-NSF tuigt het iets groter op. Ginger krijgt echter meer begeleiding en in meer facetten dan ik in mijn tijd. Waarbij we allemaal voor het hoogst haalbare gaan, dat is de parallel”.

Nog een parallel komt van Bart, namelijk in ‘je flow’ zitten tijdens de wedstrijd. “Belangrijk is gefocust en geconcentreerd zijn met de dingen die je moet doen en je niet laten afleiden”.  “Ook niet twijfelen, want dat kost energie”, vult Petra aan. Op de vraag wat dan supporten voor Bart en Petra is, zegt Petra aan het eind van het gesprek: “Aanwezig zijn en genieten van Ginger op de WorldSkills, maar vooral gewoon een rustpunt en vader en moeder zijn. Het is fijn als ze zelf met het resultaat blij is, we zijn er altijd voor haar. Belangrijkste is dat ze trots op zichzelf is en dat ook blijft”.

Nuchter, realistisch. met beide benen op de grond maar wel leergierig. Zo komt Ginger Brentjens over wanneer het gaat over haar voorbereiding voor de wedstrijd patisserie op de WorldSkills in september in Lyon. Na de Covid-pandemie besloot ze niet meer op de havo verder te gaan en haar hart te volgen. Het werd de opleiding brood en banket bij het Summa College in Eindhoven. “Van mijn mentor mocht ik de laatste vijf weken van Havo-4 al stoppen, maar dan moest ik wel een stage zoeken in de opleiding die ik gekozen had. Dat werd bij Patisserie Chocolaterie Christian in Oss, een gouden keuze.”

Zichzelf willen verbeteren en winnen zit in de familie. Ze kreeg het met de paplepel ingegoten. Niet alleen omdat haar vader oud Olympisch en wereldkampioen is, maar ook omdat haar ouders een professioneel mountainbiketeam leiden (redactie: KMC Ridley Mountainbike Racing Team), waarmee ze opgroeide. Onbewust en bewust leerde en leert ze van topsport. Dat vertaalt zich gelijk als Ginger het over haar oefeninterland in Finland heeft waar ze net van terug is. “Ik was niet goed of slecht, een middenmoter zeg maar. Toch wist is wat ik had laten liggen en dat stimuleerde mij in dat ik beter moet worden. Het niveau is hoger, dus ga ik gerichter oefenen”.

Beseffend dat de weg naar de top lang is, stelt ze zichzelf wel hoge doelen. “Uiteraard ga ik voor de eerste plek. Maar als dat niet lukt, wil ik zorgen dat ik het echt niet beter had kunnen doen! De voorbereidingstijd is kort om alles te leren, daarom wil ik mijzelf overtreffen. En ja, als het een vierde plek is of een medal for excellence ben ik al blij en trots! Maar weet je, doordat ik nu meedoe gaan veel meer deuren voor mij open, kom ik in een andere wereld terecht en zie ik dat er nog meer wedstrijden zijn waar ik aan mee kan doen. Dus dat is ook winst.”

Ginger Brentjens (19) is Nederlands kampioen patisserie 2024 en lid van Team Netherlands.

Resultaat op WorldSkills Lyon: 12e