Vooruitblik

Jaarverslag april 2023 - maart 2024

Talentontwikkeling van jongeren is een essentieel instrument. Naast dat er tekorten aan voldoende (jonge) vakmensen zijn, speelt het hebben van de juiste hard en soft skills ook een rol bij het bedrijfsleven. In het onderwijs is de vorming en ontwikkelen van basisvaardigheden bij jongeren belangrijk. Deze onderwerpen vatten wij samen in het instrument vakwedstrijden! Al deze facetten zijn ingrediënten in onze talentontwikkelingsprogramma’s. Plus dat meer jongeren graag uitgedaagd willen worden hun talenten verder te ontwikkelen. Vakwedstrijden zijn daarom geen einddoel, maar een instrument voor talentontwikkeling.

Een beweging

Naast deze tendens ziet WorldSkills Netherlands dat vakwedstrijden meer zijn. Het is naast een podium een platform en een (kennis)netwerk aan het worden. Dit past in de visie een beweging te realiseren van, voor en over ‘skills’. Waar docenten, vakgenoten elkaar structureel ontmoeten en kennis uitwisselen. En waar zij ook de professionals uit het bedrijfsleven zien en verbindingen mee maken. Zo verbreden masterclasses zich en zijn deze ook bestemd voor docenten. Terwijl ze ooit geïnitieerd waren zodat finalisten de laatste beroepsinnovaties konden oefenen. Deze ontwikkeling willen wij in de toekomst graag verder uitbreiden in samenwerking met het bedrijfsleven.  

Kortom, naast excelleren meer aandacht voor talentontwikkeling, verbinding, innovatie, training, kennisuitwisseling en netwerk voor scholen, docenten, deelnemers en geledingen uit sectoren van het bedrijfsleven. Vakwedstrijden een katalysator laten zijn voor de aansluiting van (beroeps)onderwijs op de arbeidsmarkt.

“Onze 42 skills-studenten hebben de afgelopen maanden hard gewerkt met hun begeleiders om zich voor te bereiden op de WorldSkills Netherlands wedstrijden. Ze hebben topwerk geleverd. Al het wedstrijdwerk is beoordeeld door een vakjury. En de resultaten van de skillswedstrijden (zowel de kwalificatierondes als de finales) kunnen worden gebruikt als examenmateriaal. De wedstrijden zijn zo nog meer onderdeel van het onderwijs. Via skillswedstrijden gaan ze hun examen(s) behalen!”

Renate Reijmers, lid College van Bestuur Summa College

Trots, waardering en groei

Komende periode belooft met een Europese aanbesteding voor een nieuwe opdracht voor WorldSkills Netherlands in het vooruitzicht een spannende tijd te worden. Die aanbesteding en de toekomst zien we met vertrouwen tegemoet, omdat zowel in het (beroeps)onderwijs als voor het bedrijfsleven vakwedstrijden en aanvullende activiteiten niet meer weg te denken zijn. Niet in de laatste plaats omdat hiermee trots, waardering en groei bij jongeren gerealiseerd worden. Net zoals hun scholen, docenten en andere supporters trots op de deelnemers en hun skills zijn, zijn wij trots opdat wij ons samen met velen uit het werkveld mogen inzetten voor het uitdagen en bevorderen van de skills van diezelfde deelnemers. Hiervoor blijven wij hen ondersteunen, als het kan samen met u!

“Rustpunt en vader en moeder zijn”

Wat kan iemand die met WorldSkills meedoet van een oud Olympisch en wereldkampioen leren, is de vraag. In dit geval Bart Brentjens die in 1996 in Atlanta goud won bij het mountainbiken en z’n dochter Ginger, nationaal kampioen patisserie 2024 opgaand naar het WK voor beroepen in Lyon. Een gesprek met Ginger’s ouders Bart en Petra over parallellen met topsport, wijze raad, supporter zijn, en vooral als ouders trots op en achter hun dochter, haar talent en keuzes staan.

Lees de interviews

Teruglezen?